Number of the records: 1  

Filmové týdeníky v okupovaném Československu

  1. Margry, Karel, 1957-

    Filmové týdeníky v okupovaném Československu / Karel Magry

    In Iluminace. -- ISSN 0862-397X. -- Roč. 21, č. 2 = č. 74 (2009), s. 83-134

    Překlad studie nizozemského teoretika umění a publicisty Karla Margryho vyčerpávajícím způsobem odhaluje pozadí realizace československého filmového týdeníku Aktualita v období německé okupace 1938-1945. Situaci filmového zpravodajství v tomto období autor nahlíží skrze strategie a vyjednávání Karla Pečeného s německými úřady a společnost Aktualita popisuje jako příklad kolaborační produkce. Osobnost Karla Pečeného a jeho postoj k německým úřadům rozkrývá souběžně s otázkami týkajícími se organizace filmového zpravodajství v rámci protektorátních struktur, když popisuje postupnou proměnu Pečeného stanoviska od původního vzdoru přes smíření až po aktivní spolupráci s nacisty.

    1. Pečený, Karel, 1899-1965 2. Aktualita k.s. (Praha, Česko) 3. ideologie a film 4. kolaborace a film 5. totalita a film 6. politika a film 7. produkční filmové společnosti a studia - Protektorát Čechy a Morava - 1938-1945 8. obchodní podnikání a film - Československo - 1937-1945 9. dějiny filmu - Protektorát Čechy a Morava - 1938-1945 10. zpravodajský film - Protektorát Čechy a Morava - 1938-1945 11. nonfikční film 12. filmový týdeník - Protektorát Čechy a Morava - 1938-1945 13. dokumentární film - Protektorát Čechy a Morava - 1938-1945 14. druhá světová válka a film 15. fašismus a film 16. Protektorát Čechy a Morava 17. studie

    I. Hanzlík, Jan, 1979-
    II. Margry, Karel, 1957-. Newsreels in Nazi-occupied Czechoslovakia : Karel Peceny and His Newsreel Company Aktualita
    III. Iluminace. -- Roč. 21, č. 2 = č. 74 (2009), s. 83-134

    327.88+791+321.64+791+791.229+316.75+791+32+791+791.53(437.3)+658.114+791(437)+791.1(437.3)+791(091)+791.229.4(437.3)+791.229(437.3)+94(100)"1939/1945"+791+(437.3)+329.18+791+(048.8)+(046)
    ABC135
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.