Number of the records: 1  

Godfrey Reggio a současná environmentální estetika

  1. TitleGodfrey Reggio a současná environmentální estetika [rn]
    Author infoOndřej Dadejík, Martin Kaplický
    Author Dadejík Ondřej (1973-)
    Další autoři Kaplický Martin (1976-)
    Source document  Príroda, kultúra, film, s. 18-31
    NoteAbstrakt a klíčová slova v angličtině, poznámky pod čarou
    AnnotationCílem předkládaného textu je poukázat na společné základy dvou projektů poslední doby, které se shodují ve společných rysech - životní prostředí a filmová estetika a zejména jejich souvztažnost. Jde o "quatsi" trilogii amerického režiséra a dokumentaristy Godfreyho Reggia - Koyaanisqatsi (1982), Powaqqatsi (1988) a Naqoyqatsi (2002), a současnou environmentální estetiku, jejímž zakladatelem je britský filozof Ronald William Hepburn. Reggiova trilogie i Hepburnovy myšlenky se protínají v několika podstatných aspektech. Oba svůj přístup vnímají přibližně ve stejnou dobu a Reggio i Hepburn věřili ve vyřešení problematické environmentální situace díky svému přístupu – ať již filmovém nebo filozofickém.
    Person keywords Reggio Godfrey (1940-) Hepburn Ronald William (1927-2008)
    Film Koyaanisqatsi 1983
    Powaqqatsi 1988
    Naqoyqatsi 2002
    Keywords filmy. Spojené státy americké. 1982 * filmy. Spojené státy americké. 1988 * filmy. Spojené státy americké. 2002 * režiséři. Spojené státy americké * filozofové. Velká Británie * etika a film * filmová estetika * příroda ve filmu * ekologie a film * životní prostředí ve filmu * dokumentární film
    Form. Descr. stati
    UDC791.63(73), 791.633-051(73), 101-051(410), 17+791, 791.32.01:111.852, 502+791.62, 574+791.62, 791.23, 791.229, (049)
    Languagecze - Czech
    CountrySK - Slovak Republic
    Doc. KindRN - Chapters and essays
    Catal.org.ABC135 - Knihovna Národního filmového archivu
    NFA Control Number(NFA-K)b-00257554
    Call number43721
    Databasexcla - ARTICLES
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.