Number of the records: 1  

Špalíček formou, nikoli obsahem

  1. TitleŠpalíček formou, nikoli obsahem [rn]
    Author infoPetr Janeček
    Author Janeček Petr (1978-)
    Physical description- barev. il.
    Source document  Zpět k českému filmu, S. 109-123
    NotePoznámky. - Bibliografie na s. 122-123
    AnnotationJedna ze studií z kolektivní monografie Zpět k českému filmu, která vznikla v rámci projektu Digitální restaurování českého filmového dědictví. Autor se věnuje prvnímu celovečernímu loutkovému filmu Jiřího Trnky Špalíček, který poeticky zobrazuje lidové zvyky a tradice udržované po staletí na českém venkově. Janečka zejména zajímá širší tradice lidových špalíčků jako svébytných žánrů lidové kultury. Pro Trnkův snímek vznikající po dílčích epizodách (šest na sebe navazujících částí: Masopust, Jaro, Legenda o sv. Prokopovi, Pouť, Posvícení, Betlém) uváděných také samostatně jako krátké filmy, je "špalíčkovitost" klíčovým formálním a strukturním principem. Podle autora studie nebylo Trnkovým záměrem přímo odkazovat na známé Alšovo dílo nebo se zavděčit požadavkům nacionalisticky chápané lidovosti, ale typické žánrové schéma folklorního špalíčku mu posloužilo jako východisko k tvůrčí evokaci života české vesnice.
    Film Špalíček 1947
    Keywords digitální restaurování. Česko * restaurované filmy. Česko * loutkový film. Československo. 1947 * filmová tvorba. Československo. 1947 * folklór ve filmu. Československo * folklór a film. Československo * venkovský život ve filmu. Československo. 1947 * národní kultura ve filmu. Československo. 1947
    Form. Descr. studie, analýzy
    UDC791.23(437), 791.23(437), 39+791(437), 791.62-026.15(437), 778.534.6(437), (048.83), (048.8)
    Languagecze - Czech
    CountryCZ - Czech Republic
    Doc. KindRN - Chapters and essays
    Catal.org.ABC135 - Knihovna Národního filmového archivu
    NFA Control Number(NFA-K)b-00196497
    Call number41920
    Databasexcla - ARTICLES
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.