Počet záznamů: 1  

Nestandardní kameramanské postupy

  1. NázevNestandardní kameramanské postupy [rn]
    Aut.údajeMarek Jícha, Jiří Macák, Jaromír Šofr, Klaus Fuxjäger
    Autor Jícha Marek (1959-)
    Další autoři Macák Jiří (1939-) Šofr Jaromír (1939-) Fuxjäger Klaus (1966-)
    Fyzický popis- il., barev. il., grafy
    Zdroj.dok.  Živý film, S. 148-168
    PoznámkyPoznámky
    AnotaceStať z kolektivní monografie Živý film, která shrnuje výsledky pětiletého výzkumného projektu hledajícího metodiku digitalizace národního filmového fondu v rámci Programu národní kulturní identity (NAKI). Čtyři kameramani seznamují s nestandardními kameramanskými postupy, které vnášejí do práce s originálním negativem často původní fotografické techniky a jejich znalost je pro kvalitní digitalizaci nezbytná. Mezi tyto postupy autoři řadí např.: kontrastní nebo naopak měkké scénické osvětlování nestandardně exponovaných negativů; přesvětlování negativu; dosvětlování a přisvětlování negativu v kameře; monochromatické filtrování; nebělení negativu a nebělení pozitivní suroviny; kamerové triky, aj. Stať také uvádí několik příkladů fotografické práce s negativem obrazu (př. Kamenný most, Žiletky), přináší seznam filmů natáčených hybridní technologií (Anděl Exit, Děvčátko, Smradi, aj.) a jiných filmů, při jejichž natáčení bylo použito autorského postupu v práci s originálním negativem (př. Postřižiny).
    Předmět.hesla digitalizace filmu * digitální restaurování * digitální technika * digitalizace * umělecké prostředky filmu * kamera * kameramani
    Form.deskr. stati, studie
    Systemat.791.636, 791.636:778.53, 778.53-051, 621.3.037.37, 791:004, 004, (048.8)
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Druh dok.RN - Rozpis sborníku a neperiodické literatury
    Katal.org.ABC135 - Knihovna Národního filmového archivu
    ID NFA(NFA-K)b-00192052
    Signatura41639
    Databázexcla - ČLÁNKY
    článek

    článek

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.